Descriere:
|
N-ai călduri, zise ea. Un bărbat de vreo cincizeci de ani era culcat într-o odaie încăpătoare, căreia, un foişor unghiular îi da o înfăţişare neregulata. O femeie, deja îmbrăcata pentru treburile zilei, cu toate că era încă de vreme, sta în picioare între cele doua paturi şi cerceta în amănunţime un termometru. Avea un chip blînd, cu trăsături regulate, care păstra o frăgezime de tinere (e, cu toate că părul îi era albit la tîmple. - Treizeci şi şapte şi-o linie, zise ea... Asta n-are de ce să ne îngrijoreze... Nu te simţi bine? - Dimpotrivă; aproape că nu mai simt nimic. - Cum ti-a fost? - M-am trezit cu un fel de greutate în dreptul inimii. Aceasta greutate s-a schimbat apoi într-o înţepatură, şi-atunci te-am chemat... Dar acum s-a sfirşit... - Vrei să-1 aduc pe doctorul Toury? - Pentru ce , Valentine?... Te încredinţez că nu mai am nimic... Ar însemna să-1 chemam în zadar. - Atunci, figiduieşte-mi că nu te vei da jos din pat în dimineaţa asta.
Andre Maurois, nascut Emile Salomon Wilhelm Herzog (1885, Elbeuf, Seine Maritime, Franta – 1967, Paris), romancier, autor de biografii si eseist francez, e cunoscut in special pentru biografiile sale romantate despre Shelley, Balzac, Proust, Frederic Chopin sau Benjamin Franklin. In Primul Razboi Mondial, Maurois a activat ca ofiter de legatura cu armata Marii Britanii.
A debutat ca romancier cu Les silences du colonel Bramble (1918), o fictiune acida inspirata de experienta din timpul razboiului. Biografia lui Shelley, Ariel (1923), extrem de bine primita de cititori, a fost insa criticata de specialisti pentru lipsa de rigoare academica; biografiile ulterioare au respectat standarde academice mult mai riguroase.
Considerat capodopera lui Maurois, Climate (1928) e un roman despre iubire, gelozie si despre slabiciunile umane. Aparut intre o biografie a lui Disraeli (1927) si una a lui Voltaire (1932), Climate ii e dedicat celei de a doua sotii a romancierului, Simone de Caillevet. Romanul a fost ecranizat, in 1962, de Stellio Lorenzi.
Maurois a tinut frecvent prelegeri in America inainte de cel de al Doilea Razboi Mondial si apoi, dupa ocuparea Frantei de catre nazisti, s a mutat in Statele Unite. Din 1943 si pana la terminarea razboiului a activat, alaturi de Antoine de Saint Exupery, in cadrul fortelor Aliatilor din Africa de Nord. A fost, in 1951, primul presedinte al juriului de la Cannes. Din 1938 a fost membru al Academiei Franceze. Printre titlurile sale cele mai cunoscute, in afara de biografii, se numara Le cercle de famille (roman, 1932); Histoire de France (1947); Les roses de septembre (1956, roman); Memoires (1970).
|