Descriere:
|
Romanul „Justine” înfăţişează o societate în care cei bogaţi conduc şi au puterea inclusiv asupra destinelor oamenilor, iar oamenii săraci sunt obligaţi sa facă orice pentru mâncare şi bani, absolut orice.
Romanul este o împletire de idei ce contravin normelor religioase şi sociale, înfăţişănd lucruri care sunt greu de imaginat şi care şochează cititorul. De asemenea cartea te face sa te gândeşti la adevărata credinţă şi la cât de mult eşti dispus să sacrifici pentru acea credinţă sau religie…pentru că toate lucrurile care se petrec în roman dovedesc contrariul a ce se crede, sau se speră că se va întâmpla.
Cuvintele folosite sunt dure şi realiste, nimic nu este ascuns de cititor, chiar din contră, totul este foarte bine descris pentru ca cititorul să poată lua parte la acţiune chiar şi fără voia lui, poate chiar fiind obligat să asiste la anumite scene de cruzime sau de sadism.
Un lucru foarte interesant mi se pare îmbinarea umorului cu acţiunea cărţii, deşi folosirea umorului într-o asemenea carte pare puţin deplasată, totuşi umorul are un scop bine definit: acela de a mai înviora cititorul pentru a mai atenua poate cruzimea unor scene dar şi de a sublinia tipul de caracter al eroinei principale, care îţi inspiră şi milă dar şi alte tipuri de sentimente, în funcţie de cititor.
„Justine sau nenorocirile virtuţii” poate să pară un roman misogin, cu gânduri rele adresate femeilor sau poate să inspire un sentiment de inferioritate în special cititoarelor, deşi nu cred ca asta dorea autorul să evoce. Prin faptul că eroul principal este o femei, totul devine mai credibil, mai real, gândindu-ne şi la perioada în care se desfăşoară acţiunea, când femeile nu aveau foarte multe drepturi şi nici prea multe de spus în societate. Daca autorul ar fi ales un bărbat nu ar fi fost la fel de credibil, putea să pară chiar exagerat.
„Justine” este un roman care se pretează pentru societatea din ziua de azi, în special pentru ţara noastră.
Cartea înfăţişează oameni fără prea mult caracter sau care îşi încalcă anumite principii şi care au tot ce doresc în viaţă fără prea mult efort şi oameni care cred în idealurile lor şi care nu doresc să renunţe la ele şi ajung până la urmă să decadă total sau sunt „violaţi” de societate pentru a intra pe „drumul cel bun”.
Romanul este unul pentru cei ce privesc lumea din mai multe unghiuri, altfel cititorul va fi dezgustat de o asemenea scriere… la fel cum au fost şi oamenii din timpul Marchizului, cae nu au înţeles toate subtilităţile cărţii…asta bineînţeles dacă sunt subtilităţi, căci fiecare cititor este liber să-şi dezvolte o opinie asupra cărţii.
Nu ştiu dacă v-aş recomanda neapărat să citiţi cartea „Justine” deoarece aceasta nu se pretează pentru orice cititor, dar v-aş sugera să fiţi deschişi şi să încercaţi ceva „diferit” faţă de romanele acelei vremi dar şi faţă de cele contemporane.
„Justine” reprezintă o carte care se citeşte cu o curiozitate parcă prea puternică, care te face să te simţi vinovat că eşti aşa de nerăbdător să citeşti despre suferinţele unei fiinţe care nu ţi-a greşit cu nimic.
|